map-marker

Mallorca, 349 - 08013 Barcelona

telephone

93 207 31 65

envelope

barcelona@dominiquesbcn.cat

pointer-up

CLICKEDU

Finalistes Premis AMI

El projecte de Filosofia de 1r de Batxillerat “Filosofia per combatre les Fake News” ha estat seleccionat com a finalista als Premios Mentes AMI 2023 de la Fundación Atresmedia, en la categoria de “Fomento del Pensamiento Crítico”.

Els Premis Mentes AMI promou i premia les accions i projectes duts a terme per professors i centres educatius a les aules que contribueixen al desenvolupament de competències relacionades amb l’Alfabetització Mediàtica i Informacional (AMI) a través del foment del pensament crític, l’impuls a la creativitat i la promoció dels valors i la convivència entre els infants i els joves, així com reconèixer i difondre aquelles iniciatives innovadores i de gran impacte que puguin servir d’inspiració a la comunitat educativa. En aquesta segona edició s’hi han presentat prop de 400 projectes.

El nostre projecte presentat per la professora Mamen Gargallo Guil ha desenvolupat una iniciativa amb l’objectiu que l’alumnat sigui conscient del poder que tenen els mitjans de comunicació, coneixent així que són fake news, quins són els efectes nocius que produeixen i la importància que té la filosofia per combatre-les.

Aquest projecte, engegat a les classes de filosofia de 1r de Batxillerat, ha esdevingut un espai dinàmic i participatiu on s’aborden, de manera crítica i comprensiva, diferents fonts d’informació i s’analitzen els mitjans de comunicació, llegint i reflexionant entorn dels textos i notícies.

En aquest projecte ens hem preguntat: quin paper juga la filosofia per combatre les notícies falses? I la ciència? A través del pensament crític, la informació contrastada, la capacitat i la voluntat per qüestionar-se tot allò que ens arriba a través dels mitjans de comunicació (premsa, televisió, xarxes socials…) ens permet forjar-nos una opinió i defensar-la amb arguments sòlids i solvents, amb l’objectiu que ningú ens manipuli.

Per posar en pràctica el que s’ha après, els alumnes elaboren un discurs i el bolquen en un format audiovisual, on queden reflectits els seus pensaments, reflexions i conclusions.

Els finalistes han estat seleccionats per un jurat compost pel Comitè d’Experts de la Fundació Atresmedia, representants de les entitats col·laboradores del projecte, Platino Educa i UNIE Universitat i la Fundació Atresmedia. Els guanyadors es coneixeran el 21 d’octubre a la gran trobada de professors Mentes AMI.

Recupera l’entrevista amb la responsable del projecte Mamen Gargallo a Onda Cero (2h 12′) a:

https://www.ondacero.es/programas/jelo-en-verano/audios-podcast/programa-completo-jelo-verano_2023072764c2ad0a1f119100010eb627.html

CreaEscola Quality Certificate for Education Website