map-marker

Mallorca, 349 - 08013 Barcelona

telephone

93 207 31 65

envelope

barcelona@dominiquesbcn.cat

pointer-up

CLICKEDU

Ser dona és…

Ser amiga, filla, neta, germana, mare, esposa, àvia, companya, ciutadana, parella, mestra,  treballadora…
Abans que tot, persona; en essència, dona.

DONA, mujer, 女人, femme, woman, امرأة, frau, donna, 여자, emakumea, женщина, muller, kadin, mke, 女, …

Des de sempre, hem associat a la figura femenina els valors del sacrifici, l’abnegació, la renúncia, el patiment, la resignació, i, també, l’hem relacionada amb la maternitat, l’estima, la cura, la família, la comprensió, l’empatia i l’educació, valors que s’han suposat innats i inherents en el fet de ser dona.

No obstant, els temps estan canviant vertiginosament -raons? Crisis diverses, revolució tecnològica, canvi climàtic, panorama laboral, etc.- i sembla que els rols, també.

Per això, és necessari aturar-se un moment i pensar: A més de tot el que s’ha dit abans, què més implica, avui en dia, ser dona?, què significa realment?

Passejant pel carrer i observant de prop els rostres femenins (rostres plens d’història i d’històries; rostres que parlen del passat, viuen el present i treballen el futur), potser trobem la resposta.

Ser dona significa ser persona de primera categoria, ciutadana de primera classe, amb plens drets i amb plens deures: el dret a tenir -i a exigir- dignitat i voluntat  pròpies; dret a no ser perfectes; dret a tenir aspiracions personals i professionals, i a treballar de valent per elles; dret a ser respectada i valorada pels coneixements i per les capacitats, i cobrar igual que l’home quan les condicions del treball són les mateixes; i el deure de denunciar qualsevol humiliació, ofensa, vulneració o agressió; el deure d’animar i ajudar altres dones perquè, en el cas de trobar-se en la mateixa situació, s’atreveixin i s’arrisquin a fer el mateix (a arriscar-se, sí, perquè, no poques vegades, denunciar significa sotmetre’s a l’escarni públic i ser qüestionades); el deure de lluitar per allò just i necessari.

Perquè ser dona també significa ser lluitadora, atès que, davant de les injustícies i contra les penúries, les mans i les veus femenines s’aixequen, criden (malgrat que alguns ho anomenen histèria) i, ara més que mai, denuncien.

Ser dona significa ser creadora, no només per donar a llum els fills, sinó també per il·luminar els moments més foscos, els camins més difícils i els dubtes o els problemes més inescrutables.

Ser dona significa ser creativa per generar noves formes de pensar, de fer, de ser, de treballar i d’anar per la vida. És repensar-se i reinventar-se. 

Ser dona significa ser optimista, perquè és l’única manera de no deixar-se portar per la derrota o pels mals presagis; l’única manera de no viure instal·lada en la queixa constant, infèrtil, tòxica.

Ser dona significa ser perseverant (alguns ho anomenen obsessió o tossuderia) i no defallir mai en l’etern intent perquè les coses vagin millor.

Ser dona significa ser valenta per enfrontar-se a tot allò que obstaculitza la recerca de la felicitat (de la tranquil·litat, de l’equilibri…) per abraçar les sorpreses que depara la vida; per atrevir-se a trencar esquemes i recórrer nous camins. Ser dona significa no tenir por, no haver d’aguantar-se ni justificar-se ni menystenir-se; significa mirar cara a cara, als ulls, d’igual a igual, l’home (el pare, el germà, el “jefe”, l’amic, el nuvi, el company de feina…), i ser mirada per ell de la mateixa manera.

Ser dona significa ser sàvia, perquè, més enllà de la formació que hagi pogut rebre, una dona és una autèntica aprenenta de la vida (de la pròpia experiència i dels propis errors; però també de l’experiència i dels errors de les altres dones i dels altres homes), i aquest esperit la fa sàvia.

Ser dona significa ser amant: amar, estimar de veritat, amb totes les forces, sense condicions ni recompenses; estimar i valorar la família, els amics, els grans fets, però també els petits detalls, els somnis de futur i amb futur, un passeig per la platja o un bon cafè a mitja tarda

Ser dona significa creure que precisament això, haver nascut dona, és el millor que ens ha pogut passar a la vida.

Una dona de Dominiques Barcelona

I, perquè no se’ns oblidi què significa i què suposa ser dona avui en dia, l’Assembla de Dones 37 Històries ha portat a terme, amb tots els grups d’ESO, una jornada de conscienciació i de sensibilització sobre la realitat de la dona en el món, que ha consistit en una presentació i, a continuació, en un debat. Durant aquesta sessió de dues hores, els i les adolescents de Dominiques Barcelona han pogut apropar-se a la situació real i objectiva que pateixen les dones en molts països; i han pogut plantejar els seus neguits i els seus dubtes respecte a aquesta realitat que, entre tots i totes, si tots volem, aconseguirem canviar i millorar.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website